دامنه کاربرد پمپها بسیار گسترده است و هر پمپی با توجه به ویژگیهای ساختاری و عملکردی که دارد، برای انتقال سیالاتی با خواص فیزیکی و شیمیایی متفاوت بکار میرود. سیالات با خواص خورندگی، اسیدی و سمی از جمله سیالاتی هستند که در کاربردهای مختلفی وجود دارند. پمپهایی با شرایط خاص که از جنسهای ضد خورندگی ساخته شده باشند، برای جابجایی سیالات اسیدی و خورنده بکار میروند. یکی از این پمپها، پمپ اسید است که از مواد پلیمری یا آلیاژهایی مثل استیل ضدزنگ 316 ساخته میشود. گاهی اوقات وجود خاصیت خورندگی و اسیدیبودن میتواند برای محیط مخرب باشد یا سیال قیمت بالایی داشته باشد و در صورتی که پمپ دارای نشتی باشد، میتواند هم منجر به آسیبزدن به محیط شود و هم هزینه زیادی داشته باشد. پمپ مگنتی به عنوان یک پمپ سانتریفیوژ معمولا از اجزایی پلیمری ساخته شده و به دلیل نداشتن سیل مکانیکی، نشتی در آن اتفاق نمیافتد؛ بنابراین بهترین گزینه برای انتقال سیالات خورنده، اسیدی و گرانقیمت میباشد.
پمپ مگنتی
پمپ مگنتی چیست؟
پمپ مگنتی در دسته پمپ سانتریفیوژ یا گریز از مرکز قرار میگیرد که از آببند مکانیکی یا سیل مکانیکی بهره نمیبرد و این یکی از مشخصههای پمپ مگنتی محسوب میشود. این پمپها از فناوری آهنربای محرک و آهنربای داخلی متصل به پروانه برای حرکت سیال در پمپ استفاده میکنند. پمپ مگنتی میتواند به راحتی از نشت مایعات جلوگیری نموده و در نتیجه با این عمل نه تنها مانع از هدر رفت مایعات گران قیمت میشود، بلکه از وقوع خطرات آسیبپذیر ناشی از نشتی مواد خطرناک و پرهزینه پیشگیری مینماید. پمپ مگنتی با انتقال نیرو از موتور الكتريكی به پروانه پمپ به صورت غیر مستقیم از طریق ایجاد ميدان مغناطيسی شروع به کار کرده و با ایجاد نیروی گریز از مرکز به سیال، میتواند انواع مختلف مایعات، مواد سمی و سيالات خطرناک را بدون استفاده از مكانيكال سيل پمپاژ نماید.
قیمت پمپ مگنتی
پمپ مگنتی معمولا از جنسهای پلیمری مثل پلیپروپیلن، پلیاتیلن، وینیلدین و ... ساخته میشود. البته پمپ مگنتی از جنسهای فلزی فولاد ضد زنگ، برنز و تیتانیوم نیز در مواردی ساخته میشود. جنس اجزای پمپ مگنتی بر قیمت تمامشده آن تاثیر دارد. همچنین مقدار هد و دبی که این پمپ میتواند ایجاد کند، دیگر پارامتر تاثیرگذار بر قیمت پمپ مگنتی است. ابعاد پمپ، مقدار توان و قدرت پمپ نیز بر قیمت تمام شده تاثیرگذار است.
همچنین به دلیل پیچیدگی بیشتر پمپ مگنتی نسبت به سایر پمپهای سانتریفیوژ و تکنولوژی استفاده از مگنت در آنها، سازندگان کمتری در زمینه تولید آن فعالیت میکنند. این پمپ نسبتا گران است اما برند و کیفیت طراحی و ساخت آن نیز در قیمت پمپ مگنتی موثر است. برای دریافت قیمت و استعلام موجودی پمپهای مگنتی از برندهای مثل SPC، کالمو و آینسو و ... با کارشناسان کالاصنعتی تماس بگیرید.
تفاوت پمپ سانتریفیوژ بدون آببند و با آببند
از یک دیدگاه میتوان پمپهای سانتریفیوژ موجود را در دو گروه عمده دستهبندی کرد:
پمپ با آببندی
پمپ بدون آببندی
در گروه اول، پمپها به سیستم آببند مکانیکی مجهز هستند. با توجه به اینکه عمده نشتی از قسمت آببند اتفاق میافتد، در این نوع از پمپها امکان نشت سیال وجود دارد. اکثر پمپهای سانتریفیوژ مثل پمپ حلزونی و پمپ طبقاتی در این گروه قرار میگیرند. اما نوعی پمپ سانتریفیوژ وجود دارد که بدون آببند بوده و بنابراین نشتی در آن اتفاق نمیافتد. پمپ مگنتی در گروه دوم قرار میگیرد. پمپهای مگنتی برای کاربردهایی که در آنها به هیچ وجه نشت سیال نباید وجود داشته باشد یا سیال از نوع اسیدی، خورنده و گران قیمت است، مناسب میباشد. برای دریافت کاتالوگ پمپ مغناطیسی و مشاوره جهت خرید پمپ، با کارشناسان بخش پمپ ما در ارتباط باشید.
برای درک ساختار پمپ با آببندی و پمپ بدون نیاز به آببندی، اجزا و شکل این دو گروه پمپ در زیر آورده شده است:
تفاوت پمپ با سیل و بدون سیل
نحوه عملکرد پمپ مگنتی
نحوه عملکرد پمپ سانتریفیوژ به صورتی است که انتقال انرژی از الکتروموتور به شفت و سپس پروانه اتفاق افتاده و حرکت چرخشی پروانه منجر به جریان سیال در محفظه پمپ میشود. در واقع در پمپهای گریز از مرکز شفت الکتروموتور و پمپ که پروانه به آن متصل است بصورت اتصال مستقیم با یکدیگر کوپل شدهاند. پمپ مگنتی نوعی پمپ سانتریفیوژ است و بنابراین نحوه عملکرد آن مشابه سایر پمپهای سانتریفیوژ است با این تفاوت که در پمپ مگنتی اتصال مستقیمی بین شفت موتور و پروانه وجود ندارد و انتقال انرژی چرخشی روتور به شفت پمپ توسط نیروی مغناطیسی یا آهنربایی اتفاق میافتد.
کاربردهای پمپ مگنتی
در مورد پمپ مگنتی و اینکه ساختار و ویژگیهای این پمپ به چه صورت است توضیح داده شد. مشخص شد که به دلیل جنس بکار رفته و نحوه عملکرد پمپ مگنتی یکی از پمپهای بسیار مناسب برای پمپاژ سیالات اسیدی و خورنده است. در زیر چند مورد از کاربردهای پمپ مگنتی ارائه شدهاند:
انتقال سیالات اسیدی و بازی در صنایع شیمیایی و پتروشیمیها
جابجایی مواد سمی و خورنده
انتقال مواد و سیالاتی گران قیمت به دلیل عدم وجود نشتی در پمپ مگنتی
پمپاژ اسیدهای قوی مثل سولفوریک اسید، نیتریک اسید، اسید استیک، فسفریک اسید در صنایع مختلف
جابجایی مواد و سیالات فرار مثل ترکیبات آروماتیک و مبردها، الکلها
انتقال آبهای شور
مزایای پمپ مگنتی
با توجه به کاربردهای پمپ مگنتی که بیان شد، این پمپها دارای مزایایی است که در زیر آورده شده اند:
رعایت الزامات سختگیرانه سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا (EPA) در طراحی پمپهای مگنتی باعث شده تا نگرانیهای زیست محیطی در حین استفاده از این دستگاه کاملا مرتفع گردد.
این نوع از پمپها برای پمپاژ سیالات اسیدی و بسیار خطرناک به گونهای طراحی شده که هیچ گونه نشتی در بر نداشته و برای انتقال سیالات گران قیمت مناسب میباشد.
به دلیل آببندی مناسب، مقاومت بالا و ایمنی بالای اجزای مختلف آن باعث شده تا پمپهای مگنتی را برای پمپاژ سیالات خطرناک و خورنده استفاده نمایند.
به دلیل عدم نشتی آن، آلایندگی آن تقریبا نزدیک به صفر است.
اجزای مختلف این پمپ با نیروی گریز از مرکز کار کرده و به دلیل عدم استفاده از کوپلینگ، بخشهای مختلف آن با هم تماس نداشته و ساییدگی ایجاد نمیکنند.
این نوع پمپ سر و صدای بسیار کمی داشته و در نتیجه از بروز آلودگی صوتی جلوگیری میکند.
این نوع از پمپها از راندمان بسیار بالایی برخوردار هستند و به توجه به ابعاد و اندازههای مختلفی که دارند فضای بسیار کمی را اشغال میکنند.
معایب پمپ مگنتی
معمولا در دماهای بالا مگنتهای مورد استفاده در پمپ مگنتی قدرت مغناطیسی خود را از دست میدهند (محدودیت دما)
با توجه به حضور مگنت به جای کوپل مستقیم مکانیکی، این پمپها در توانهای محدودی در دسترس هستند.
گرچه نصب و راهاندازی پمپهای مگنتی راحت و کم هزینه است، هزینههای تعمیر و نگهداری بالایی دارند.
نیاز به نیروی متخصص برای تعمیرات پمپ دارد.
اگر سیال، محیط اطراف و وسایل نزدیک به پمپ حساس به میدان مغناطیسی باشند، استفاده از پمپ مگنتی امکان پذیر نیست.
عدم توانایی برای پمپاژ سیالات دارای مواد ساینده و عدم توانایی پمپاژ سیالات غلیظ
پمپ مگنتی بهتر است یا پمپ ضد اسید معمولی؟
همانطور که قبلا توضیح داده شد، پمپ مگنتی برای جابجایی سیالات اسیدی گزینه مناسب و کاربردی است. بطور کلی میتوان گفت برای پمپاژ مایعات اسیدی و خورنده لازم است جنس اجزا پمپ بگونهای انتخاب شود باعث خوردگی و خرابی آن توسط ماده اسیدی نشود. برای انتقال برخی از اسیدها از پمپ استیل با جنس بدنه و پروانه استیل 316 و سوپرآلیاژهای فلزی میتوان استفاده کرد که به آن پمپ ضد اسید میگویند. اما پمپهای ساخته شده از انواع پلیمرها مثل پلیپروپیلن، پلیاتیلن، پی وی سی، تفلون و ... نیز پمپهایی هستند که برای پمپاژ ماده اسیدی مناسب هستند. پمپ مگنتی دارای جنس پلیمری است و نوعی پمپ ضد اسید محسوب میشود و البته مزیت پمپ مگنتی نسبت به پمپ اسید معمولی در عدم وجود نشتی در این پمپ است و بنابراین برای انتقال سیالات خاص اسیدی و گران قیمت این پمپها ارجحیت دارند.
مزایای پمپ مگنتی چیست؟
عدم نشت سیال پمپاژ شده به محیط اطراف
کاهش هزینهها به دلیل کاهش تلفات سیال (عدم نشتی به خصوص برای سیالات با ارزش)
ارتعاش و سر و صدای بسیار کم حین کارکرد
ایمنی بسیار خوب حین پمپاژ و انتقال مواد شیمیایی، اشتعالزا و حلالها
عدم نیاز به روان کننده و عدم ایجاد سایش مکانیکی بین اجزا به دلیل استفاده از میدان مغناطیسی به جای کوپل مستقیم
سبک و قابل حمل بودن به دلیل حذف کوپلینگ
سازگاری مناسب برای پمپاژ سیالات نمکی، اسیدی، بازی و شیرین (بدنه اکثر پمپهای مغناطیسی PP است)
معایب پمپ مگنتی چیست؟
معمولا در دماهای بالا مگنتهای مورد استفاده در پمپ مگنتی قدرت مغناطیسی خود را از دست میدهند (محدودیت دما)
با توجه به حضور مگنت به جای کوپل مستقیم مکانیکی، این پمپها محدودیت ایجاد توان و گشتاور دارند (تنها در توانهای محدودی در دسترس هستند)
خود سیال پمپ شده نقش روان کنندگی و همچنین خنک کنندگی را بر عهده دارد، بنابراین در صورت خشک کار کردن، قطعات پمپ مانند بلبرینگ دچار آسب جدی میشود.
گرچه نصب و راه اندازی پمپهای مگنتی راحت و کم هزینه است، هزینههای تعمیر و نگهداری بالایی دارند.
نیاز به نیروی متخصص برای تعمیرات پمپ
اگر سیال، محیط اطراف و وسایل نزدیک به پمپ حساس به میدان مغناطیسی باشند، استفاده از پمپ مگنتی امکان پذیر نیست.
عدم توانایی برای پمپاژ سیالات دارای مواد ساینده و عدم توانایی پمپاژ سیالات غلیظ (بیش از 200 سانتی پواز)
منبع: https://www.kalasanati.com/%D8%AC%D8%B3%D8%AA%D8%AC%D9%88/800/%DA%A9%D8%A7%D9%84%D8%A7%DB%8C-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C/%D9%BE%D9%85%D9%BE/%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9-%D9%BE%D9%85%D9%BE/%D9%BE%D9%85%D9%BE-%D9%85%DA%AF%D9%86%D8%AA%DB%8C
:: بازدید از این مطلب : 199
|
امتیاز مطلب : 8
|
تعداد امتیازدهندگان : 3
|
مجموع امتیاز : 3